Wat is artrose?

Artrose (gewrichtsslijtage) kan bijna iedereen treffen, zowel jong als oud. Hou ouder we worden, hoe waarschijnlijker het is dat onze gewrichten niet in staat zullen zijn om de gevraagde belasting aan te kunnen.

Wat gebeurt er bij artrose ?

In de eerste fase zal de elasticiteit van het gewrichtskraakbeen verminderen. Het kraakbeenweefsel wordt broos en kan scheuren. Door belasting slijt het kraakbeen meer en meer, de laag kraakbeen wordt dunner en het synovium (gewrichtssmeer) kan pijnlijk ontstoken raken. Dit proces duurt voort en het goed functionerende gewrichts-oppervlak wordt steeds kleiner.

Artrose kan overal in ons lichaam voorkomen waar we met gewrichtskraakbeen te maken hebben. Verhoogde gewrichtsdruk als gevolg van obesitas of intensief sporten zijn voorbeelden van oorzaken, net als overbelasting. De meest voorkomende aangetaste gewrichten zijn de knie, heup, enkel en het schoudergewricht. Echter, de meeste aandoeningen aan de wervelkolom kunnen ook geassocieerd worden met artrose door de aanwezigheid van de vele kleine wervelgewrichten. In een zeer gevorderd stadium van artrose is het gehele gewricht aangetast.